Scandalul cu ministrul sănătății: Analiza crizei!

“Scandalul cu ministrul sănătății” mi-a atras atenția, în special din perspectiva evidentelor reacții din partea opiniei publice, împărțite însă în două categorii. Practic, unii au susținut că acest scandal este un răspuns al sistemului, în timp ce alții au criticat destul de serios alegerile domnului ministru. 

Astfel, fascinat fiind de complexitatea incidentului, mi-am propus să realizez propria mea cercetare calitativă și să încerc să identific modul în care oameni din diferite categorii și poziții profesionale au perceput situația. 

Analiza de mai jos ( disponibilă și în Republica ) are la baza răspunsurile primite în cadrul acestei cercetări.

 

Scandalul cu ministrul sănătății: O mică cercetare și ce am aflat 

Din start, mi-am propus să discut cu mai multe categorii de oameni : persoane care au activat în sistem ( și care mi-au putut împărtăși o părere bazată pe experiență ), lideri de companii ( liberali ), cadre didactice și studenți. 

În contextul informațiilor primite, este extrem de important faptul că marea majoritate a celor care mi-au răspuns la întrebări sunt liberali. 

În principiu ( cu o singură excepție ), percepția oamenilor a fost una negativă, printre motive numărându-se:

 

Conflict de interese 

Poate cel mai vehiculat motiv a fost conflictul de interese. Au fost folosite exprimări precum “acesta este mama conflictului de interese” sau “dacă nici acesta nu este conflict de interese, nu știu care mai este”. Persoanele intervievate au fost deranjate de faptul că “el centrează, el dă cu capul”, o metaforă din sport folosită pentru a explica plastic situații de gen.

 

“Ori ești chirurg, ori ești ministru. Ambele poziții necesită atenție și prezență 24/7”

Am discutat cu persoane care au fost sau sunt implicate în sistem și care știau foarte bine care sunt responsabilitățile unui ministru, în special într-un domeniu atât de complex și de sensibil. 

Și, din perspectiva răspunsurilor, am înțeles că nu ar fi vorba doar despre sensibilitatea domeniului, cât și despre provocările continue ale unui sistem ce necesită o reorganizare generală. 

Evident,scandalul cu ministrul sănătății nu este despre experiența și competența domnului ministru, dar aproape toată lumea a fost de părere că ar trebui să își dedice timpul în proporție de 100% către una dintre cele două funcții. 

 

Gestionarea crizei 

Aici voi aborda problema din două perspective : opinia mea și opinia celor cu care am discutat. 

Din punctul meu de vedere, gestionarea crizei a fost caracterizată de lipsă de coerență. Mie nu mi-a fost foarte clar cum este cu operațiile pro bono și obligativitatea de a semna un contract pe o sumă destul de mare. A mai venit și poziția domnului prim ministru care a creat și mai multă incertitudine. 

Pe scurt, gestionarea a pus și mai mult “gaz pe foc”, iar scandalul cu ministrul sănătății a căpătat proporții și mai mari. 

Opiniile celor cu care am discutat au fost destul de clare, exprimându-și îndoiala cu privire la veridicitatea informațiilor oferite. Și, repet, vorbim despre liberali, persoane cu experiență și capacitate de analiză.

 

Am avut și poziții “PRO”

Au existat și 2 opinii care au susținut cauza domnului ministru. 

În primul rând, s-a discutat despre componența sa ca medic, oamenii bucurându-se că o persoană cu astfel de experiențe conduce ministerul sănătății, poate cel mai controversat minister. 

În al doilea rând, competența sa ca medic a fost transferată către competența sa ca ministru: “Este o persoană care dorește să imbunătățească un sistem distrus de alții…”

Nu în ultimul rând, s-a ridicat următorul semn de întrebare, destul de pertinent: “Nu ar fi păcat ca un chirurg cu abilități dovedite să își piardă “mâna” pe perioada în care este ministru?”

 

 

În final…

Astfel de situații ridică, din păcate, mari semne de întrebare asupra tuturor “Actorilor” implicați, dar și asupra inițiativelor legislative promovate de aceștia. 

Pe de altă parte, în mod evident, acestei crize i-au lipsit două componente : prevenția ( toată situația ar fi putut fi cu ușurință anticipată ) și o gestionare care să nu agraveze un conflic deja existent. 

În altă ordine de idei, sper din tot sufletul să vedem o îmbunătățire cât mai rapidă a sistemului medical din România. Poate că acesta ar trebui de fapt să fie obiectivul nostru și nu ar fi rău să direcționăm cât mai multe resurse în această direcție.

 

 

CUM TE POT AJUTA ?

Din calitate de consultant strategic de PR, te pot ajuta să influențezi opinia publică și să :

 

Aruncă o privire pe fiecare dintre link-urile de mai sus și hai să povestim la o cafea.

De asemenea, în cazul în care cunoști persoane ce ar beneficia de ajutorul meu, trimite-le acest articol. Sunt sigur că îți vor mulțumi.

Permanent alături de tine,

Radu

 

Scandalul cu ministrul sănătății


Scandalul cu ministrul sănătății

 

Foto



Call Now ButtonSună-mă acum !