Leadership în crize de imagine

Putem identifica un lider adevărat prin modul în care se comportă într-o criză de imagine

Leadership în crize de imagine ? Hmm…

Cuvântul Leadershipeste un cuvânt la modă și se bucură de o mare popularitate în această perioadă.

Avem cursuri de Leadership ( discutabil în ce măsură poate fi învățat ).

Avem și tot felul de concepte de Leadership.

Avem diferite comportamente de Leadership. Avem consultanți de Leadership și tot așa.

Putem găsi 1000+ articole despre cum să identificăm un lider adevărat.

 

Dar când vine vorba despre Leadership în crize de imagine…lucrurile stau puțin diferit

În activitatea mea însă, am găsit o metodă destul de eficientă prin să identific un lider autentic. Și mă refer la modul prin care se comportă într-o criză de imagine. Pentru că leadershipul nu este doar despre poziția în organizație. 

În urmă cu aproape 1 an, călătoream de la Cluj ( unde fusesem speaker la un eveniment ) spre casă ( Brașov ). Eram destul de aproape de Brașov, când am fost sunat de General Manager-ul unei companii din alimentație publică. Mi-a povestit de criza de imagine cu care se confruntă . I-am confirmat disponibilitatea mea și am stabilit să ne întâlnim a doua zi la sediul companiei, în București. Astfel, am ocolit Brașovul și m-am îndreptat spre capitală.

A doua zi la 8.45 eram în biroul General Manager-ului. Cum mă așteptam, am fost întâmpinat de atmosfera specifică unei crize de imagine : agitație, nebunie, ușoară panică, anxietate, telefoane peste telefoane și lista poate continua.

Am putut însă să observ și un lider autentic. Un manager care nu se temea să iasă în față, care s-a implicat activ în implementarea strategiei și în gestionarea crizei.

 

Cum putem defini această abordare ? Leadership în crize de imagine. 

 

Leadership în crize de imagine : cum îi faci să se simtă ?

Dar, cel mai important, mi-a oferit mie încredere…consultantul de 31 de ani pe care nu îl mai văzuse vreodată. Pentru că asta face un lider, nu ?

Am petrecut o zi întreagă la sediul companiei, timp în care m-am simțit susținut 100% de întreaga echipă. Acesta a fost primul punct care mi-a atras pozitiv atenția: modul în care am fost primit. Îmi era clar că atmosfera era una pozitivă, că oamenii erau suficient de siguri pe ei încât să nu se simtă amenințati de prezența unui consultant extern. Și această abordare este direct legată de liderul companiei.

 

Pentru că…emoții negative !

Într-o criză de imagine, oamenii așteaptă răspunsuri care să calmeze emoțiile negative resimțite. Dar, cel mai important, așteaptă acele răspunsuri de la o persoană. Evident, persoana ideală ( mai ales când vorbim de crize serioase ) este managerul companiei. Oamenii ( și aici mă refer toate categoriile de public ) au nevoie să li se spună că totul va fi bine. Au nevoie să observe asumarea responsabilității. Suntem animale sociale și, pe scurt, în situații dificile, oamenii au nevoie de un lider.

 

Și rolul liderului este de a calma aceste emoții…

Aceste explicații le-am oferit și managerului companiei aflate în criză. Nu a ezitat o secundă să iasă în față și să își asume responsabilitatea. Acela a fost momentul în care mi-am spus Iată un lider adevărat, iată ce înseamnă Leadership în crize de imagine

Ulterior, modul în care a decurs colaborarea mi-a întărit convingerea de mai sus. Și da, liderii adevărați vor face un pas în față în situațiile dificile. Își vor asuma situația și vor face tot ce le stă în putință pentru a transmite asigurări și încredere.

În continuare, sfatul meu este simplu : dacă te afli într-o criză de imagine, fă un pas în față. Asumăți responsabilitatea, asumăți comunicarea cu publicul relevant, asumăți reconstruirea reputației. Într-o criză de imagine, fii un lider !

 

CUM TE POT AJUTA ?

Din calitate de consultant strategic de PR, te pot ajuta să influențezi opinia publică și să :

 

Aruncă o privire pe fiecare dintre link-urile de mai sus și hai să povestim. Intră pe raduturcescu.ro și programează o sesiune de consultanță gratuită.

 

Permanent alături de tine

Radu

 Call Now ButtonSună-mă acum !