Consultanță

De ce consultanța funcționează atât de bine

Consultanță la 30+ grade ? No problem…

Era miercuri seara, în jur de 19.30. Afară erau 33 de grade și doar ce plecam de la Cristi, un client foarte fain. Petrecusem împreună vreo 3 ore, timp în care acoperisem o gamă variată de subiecte. Nu doar că nu mă simțeam obosit, dar aș mai fi continuat 3 zile. De ce ? Deoarece totul vine natural pentru mine.

Relația cu Cristi este foarte bună. Deși știe că întotdeauna îmi organizez programul astfel încât să nu pun presiune pe timp, de fiecare dată mă întreabă dacă mă grăbesc.

Dar…consultanța. Despre ce este vorba în consultanță ? Din punctul meu de vedere, despre relație. Acea relație formată în timp, bazată pe încredere, într-un cadru în care clientul știe că poate discuta orice și oricât. Pentru mine relația este extrem de importantă și voi investi oricât timp va fi nevoie pentru a atinge acest punct. Evident, doar cu cei interesați.

 

Consultanță : prima etapă

Oamenii apelează la serviciile mele de consultanță pentru a-i ajuta în domenii precum :

 1. Crisis Management and Preparedness
 2. Reputation Management
 3. Image Development
 4. Leadership Communication
 5. Message Development
 6. Executive Presence
 7. Public Speaking

 

De cele mai multe ori, clienții mei caută aspecte precum :
 • Siguranță. Vor să fie siguri că există cineva, alături de ei, care îi ajută la nevoie.
 • Certitudine. Au nevoie de sfaturi certe, strategii sigure, primite de la un expert. Pe scurt, au nevoie de soluții.
 • Viteza. Au nevoie de răspunsuri rapide.
 • Perspective diferite. Au nevoie să vadă că se poate și altfel.
 • Ascultare. Au nevoie să fie ascultați.
 • Confirmare. Au nevoie să li se spună “Da, este ok..”
 • Dezbateri. Au nevoie să discute, să analizeze, să le fie provocate credințele.

Și lista poate continua.

Dar, dacă există un lucru pe care clienții mei îl descoperă pe timpul colaborării noastre, acela este că nu sunt singuri. Ceea ce este perfect pentru de ce-ul meu : să fiu alături de oameni, să îi ajut, să le ofer soluții.

 

Dar lucrurile abia acum devin interesante…

 

Consultanță : Etapa 2

Întrebarea-cheie este : Ce se întâmplă, de fapt, în spatele procesului clasic de consultanță ? Ne limităm la Crisis Management și Leadership Communication ?

Am putea, ar fi simplu…dar am descoperit că succesul domeniilor ce implică comunicare, relație sau reputație este direct legat de echilibru, autocunoaștere sau încredere de sine.

Rareori consultanța este doar despre sfaturi punctuale. Din experiența mea, niciodată nu este. Până la urmă, are sens : informații poți găsi oriunde, transformarea însă se realizează mai greu.

Ești dispus(ă) să devii persoana care poate atinge, cu ușurință, obiective precum influențarea percepțiilor, transmiterea de încredere sau poziționarea drept lider ?

Pentru că despre asta este vorba în consultanță : transformare, nicidecum informare.

Vrem informare ? Există Google.

 

Care sunt aspectele pe care le dezbatem în cadrul unui proces de consultanță ? Iată câteva dintre acestea :
 1. Încredere și self esteem. Fie că ești într-o criză de imagine, fie că dorești să îmbunătățești imaginea sau să comunici, încrederea joacă un rol esențial. Toți avem momente în care ne ( mai ) îndoim de deciziile noastre. Ce îmi place este că, odată construită relația, clienții aleg să discute deschis despre încredere de sine sau self esteem. Eu am avut o mare problemă de încredere ( care uneori se mai manifestă ), am reușit să o depășesc prin diferite metode, pe care le împărtășesc cu drag. Mai mult decât atât, îmi este foarte ușor să înțeleg când cineva are o astfel de problemă și de ce.
 2. Dezvoltare personală și spirituală. Am citit tot ce am prins. Mai mult decât atât, am învățat sa aplic. Am fost și sunt extrem de interesat de controlul minții. Și am vrut să învăț cum se poate realiza. Astăzi, urmăresc materialele video ale oamenilor care au reușit, pe cât se poate, să își controleze mintea. Acest aspect este crucial în procesul de transformare. Când vine vorba de reputație, de interacțiune, modul în care ne controlăm mintea și emoțiile devine incredibil de important.
 3. Planuri personale / profesionale și celebrele obstacole mentale. Toți cei cu un plan se lovesc de aceeași problemă : obstacolul mental. Aceste obstacole sunt greu de depășit, iar clienții mei simt nevoia să împărtășească cu ce se confruntă. Ideea este simplă : dacă un om este coach-uibil, va reuși să treacă de aceste obstacole. Dacă nu este, va găsi o problema pentru fiecare soluție. Acest lucru îl întâlnesc cel mai des la antreprenori.

 

Rolul ?

Întotdeauna, rolul meu ca și consultant a depășit obiectivul stabilit inițial : o imagine mai bună, o relație mai productivă etc. Fără excepție, discuțiile au dus către acele ingrediente care pot produce, într-un timp record, transformarea necesară atingerii obiectivului inițial stabilit. Ceea ce este incredibil ! Pentru că nu este vorba doar despre ce se vede, nu ne mai raportăm la forme fără fond. Am devenit și devenim cu adevărat interesați de ce se află în spatele aparențelor, dincolo de acele interviuri faine sau postări interesante.

 

Ce spui ? Vrei să lucrăm împreună ?

Am creat o mulțime de produse / pachete de consultanță.

Dar, până la urmă, totul de la tine pornește. De la obiectivul / dorința / nevoia / problema ta 🙂

Nu ești singur(ă), iar zonele mele de consultanță sunt : 

 • Crisis Management and Preparedness
 • Reputation Management
 • Image Development
 • Leadership Communication
 • Message Development
 • Executive Presence
 • Public Speaking

 

Analizează-ți actualul context de business. Te lovești de provocări ce ar necesita domeniile mele de consultanță ? Dacă da, scrie-mi și povestim la o cafea. Vom stabili împreună un obiectiv clar și vom detalia beneficiile reale atingerii obiectivului.

 

De asemenea, mă poți urmări și pe LinkedIn.

 

Consultanță

Consultanță

 

Radu Turcescu

 Sună-mă acum !