Despre Dan Barna și USR strict din punct de vedere PR

Foarte multă agitație în jurul USR-ului, în special din perspectiva așteptărilor. Un număr important de oameni l-au privit pe Dan Barna drept un mic ,salvator”.

Acest articol nu reprezintă un articol politic. Din motive evidente, nu mă implic în politică. Pe de altă parte, politicul ne oferă cele mai savuroase subiecte de PR.

Să aruncăm un ochi peste Dan Barna și USR din punct de vedere PR.

 

Dan Barna și USR din punct de vedere PR

Este important să începem acest articol prin a sublinia publicul numeros și fidel de care USR se bucură. Oameni care ar fi dispuși să se certe în spațiul public, să își susțină punctul de vedere până la final…să facă orice trebuie pentru a atinge obiectivul. Cred, la modul cel mai serios, că acești oameni au intenții nobile. Doar că uneori, prea mult patos, poate conduce la rezultate mai puțin pozitive. Patosul și lipsa ajutorului profesionist.

În același timp, Dan Barna pare un om decent, rațional, dintr-un alt aluat. Este o prezență ok și s-ar încadra liniștit într-o clasă politică normală. Din păcate astfel de percepții pot fi schimbate foarte ușor, prin decizii interpretabile. Iată unde cred eu că sunt probleme destul de mari.

 

Dan Barna și mesajele publice

Îl urmăresc pe Dan pe Twitter și am fost atent la postările sale și la modul în care cade în plasa PSD-ului și a temerilor că “bugetarii nu ne vor vota”. L-am observat pe Dan vorbind despre salarii și pensii, deși candidează pentru prezidențiale. Păi cum va putea președintele să influențeze pensiile și salariile ? Am putea spune că nu toată lumea cunoaște rolul unui președinte. Dar e foarte posibil ca publicul USR să îl știe. Atenție mare, publicul USR are alte așteptări și dorințe. Și Dan Barna ar trebui să le știe.

De ce spun că nu le știe ? Deoarece mesajele sale publice nu par adaptate votanților săi. Salariile și pensiile nu reprezintă un interes pentru votantul USR. Locurile de muncă de la stat nu reprezintă un interes pentru votantul USR. Și atunci de ce Dan Barna vorbește despre aceste subiecte ? Bănuiala mea este că nu au realizat o analiză corectă a acestui public. Și nu, nu au nici ajutor extern specializat.

Stii bine opinia mea despre ajutorul extern. Indiferent cât de buni sunt experții interni, ai nevoie de ajutor extern pentru obiectivitate. Și pentru a obține ajutor specializat. Ca la medic. Poți merge la medicul de familie dacă ai o simplă răceală. Dar când se agravează, e bine să vedem un specialist. Nu e supărare, nu e problemă de orgoliu.

Toată lumea s-a săturat de discuții despre pensii și salarii. Vrei să fii diferit ? Demonstrează prin mesaje adaptate, corecte, de interes.

Dan Barna și guvernarea

Strategia USR de a nu intra la guvernare este logică, strict din punct de vedere rațional. Sau electoral. Gândirea lor este simplă : intrăm acum, pierdem avântul.

Doar că nu și-au pus următoarea problemă : Dacă nu intrăm la guvernare, s-ar putea ca percepția despre noi să nu fie neaparat pozitivă. Un lider poate fi observat cel mai bine în situații dificile. Iar actualul context politic reprezintă un context cu adevărat dificil.

Înțeleg perfect motivul ezitării, dar la fel de periculos este să “stea pe tușă”. Așteptările oamenilor, cele despre care am vorbit mai sus, încep cu “ei vor fi altfel”. Well…aceasta ar fi șansa lui Dan Barna pentru a demonstra că și este altfel.

Ieși în față, asumă-ți…demonstrează că meriți să primești încrederea oamenilor la alegerile parlamentare și la cele prezidențiale ( de peste 5 ani ).

Altfel, se duce încrederea….

 

Dan Barna și gestionarea articolului din Rise

Pe scurt, situația a fost gestionată prost. Vorbim de un articol subțire, fără acuzații reale sau grave. Practic, omul acesta n-a făcut nimic spectaculos. A fost doar un circ, un alt subiect aruncat în ochii opiniei publice.

Pe de altă parte, articolul a crescut serios în greutate în momentul în care reprezentanți și simpatizanți USR au devenit agresivi. Prea agresivi pentru articol, pentru ce vor să reprezinte, pentru “salvarea” pe care vor să o producă. Această agresivitate a ridicat mari semne de întrebare.

Apoi, mai este și problema încrederii în viitor. Dacă nu poți gestiona elegant un articol subțire, ce vei face când vei fi președinte și vei avea situații reale de rezolvat?

 

Perceptia “aleargă” pe gheață subțire

Percepția este atât de sensibilă încât orice o poate influența. Prezența unui lider ( ce spune, ce face, ce decide, ce…orice ) poate influența percepții, decizii și acțiuni. Cele 3 motive, combinate, a ridicat semne de întrebare, dar a și întărit convingerile celor care cred în proiectul USR. Problema va consta în numere. Vor reuși să “țină aproape” suficienți oameni încât să conteze ?

Apoi, mai este și o problemă de răbdare. Oamenii în general, și românii în special, sunt recunoscuți pentru lipsa răbdării. Lucrurile mărețe se construiesc în timp, toți știm asta. Doar că pe parcurs, dacă ne dorim să păstrăm o percepție pozitivă, trebuie să oferim ceva.

Mai există și problema trecutului : mulți, prea mulți politicieni au promis lucruri mărețe. În viziunea multor oameni, aceste lucruri nu s-au îndeplinit. Oamenii au devenit neîncrezători și deseori am auzit fraza “toți sunt la fel”.

Deși declarativ este considerat un punct important, PR-ul rămâne de interes secund. De ce ? Deoarece percepția despre PR este incompletă. Când oamenii vor înțelege că tot ce fac și spun poate fi interpretat, vor înțelege și PR-ul.

 

Pe de altă parte, oricum știm 0.1% din adevăr…deci întregul joc este mult mai complex 🙂

 

Spune-mi cum te pot ajuta. În general, consiliez lideri din diferite domenii și îi ajut să influențeze opinia publică. În alte momente, ajut lideri să rezolve crize de PR și să se pregătească pentru crize de PR. Spune-mi cum te pot ajuta : intră pe raduturcescu.ro și programează-ți o sesiune gratuită de consultanță.

MULȚUMESC,
Radu Turcescu

 

Foto



Call Now ButtonSună-mă acum !