[Crize celebre în 2019] : NBA și statul chinez

Lista crizelor celebre din 2019 continuă cu o situație mai diferită și, am putea spune, mult mai complexă. Este vorba despre “războiul” dintre NBA și… China.

 

Și totul este legat de comunicarea de Leadership. Să aruncăm o privire.

 

Situația : General Manager-ul echipei Houston Rockets, Daryl Morey, și-a manifestat pe Twitter suportul pentru protestatarii pro-democrație din Hong Kong. În doar câteva ore, purtătorul de cuvânt al consulatul chinez din Houston a reacționat dur, solicitând “corectarea erorii”.

Companiile din China nu au rămas datoare, multe dintre ele suspendând parteneriatele cu NBA.

Mai mult decât atât, companii americane celebre ( precum Activision Blizzard sau Apple ), recunoscute pentru susținerea drepturilor oamenilor, au evitat conflictul cu statul chinez. De exemplu, Apple ar fi eliminat din AppStore o aplicație pe care, se presupunea, protestatarii ar fi utilizat-o pentru a fugi de poliție.

Mulți au catalogat aceste acțiuni drept consecințe ale unei strategii de PR extrem de bine pusă la punct de regimul chinez.

 

Strategia de Crisis Management : Morey și-a retras postarea, în timp ce NBA a catalogat poziția managerului drept o jignire adusă prietenilor și fanilor din China.

Ulterior, NBA ar fi lansat un al doilea comunicat, prin care susține că respectul și libertățile de exprimare sunt valori care au definit și vor defini NBA. Hmm…

 

Verdict : Un dezastru de PR – incluzând și gestionarea – ce demonstrează incapacitatea liderilor din NBA de a-și clarifica și susține misiunea și valorile. Este evidentă dorința lor de a ajuta libertatea de exprimare. Dar teama că vor pierde “business chinez” i-a împins spre a-și cere scuze, a-și retrage postările și a se supune regulilor în care nu cred. Astfel, au demonstrat lipsă de caracter, fiind evident că se pot adapta după “bani”. Nici cu rușii, nici cu nemții.

 

CUM TE POT AJUTA ?

Din calitate de consultant strategic de PR, te pot ajuta să influențezi opinia publică și să :

 

Aruncă o privire pe fiecare dintre link-urile de mai sus și hai să povestim la o cafea.

De asemenea, în cazul în care cunoști persoane ce ar beneficia de ajutorul meu, trimite-le acest articol. Sunt sigur că îți vor mulțumi.

Permanent alături de tine,

Radu

 

FotoCall Now ButtonSună-mă acum !