
28 oct. Tot mai mulți lideri apelează la consultanți
Când le povestesc oamenilor despre consultanță, cea mai comună întrebare este :
Radu, de ce aș apela la un consultant dacă am deja echipă ?
Voi fi sincer, inițial întrebarea mi se părea ciudată. De ce ar fi nevoie de explicații suplimentare ?
Ulterior am înțeles că nu poți rezolva o problemă dacă nu conștientizăm că există o problemă. Altfel spus, dacă nu știm prea bine ce este cu această consultanță, ne va fi dificil să apelăm la un consultant. Și în România, momentan, noțiunea de consultanță este încă vagă.
De unde vine reticența ?
Reticența vine din necunoscut. Ce este un consultant totuși și cum mă poate ajuta ? De ce ar veni un străin să mă sfătuiască ? Știe mai bine decât mine ? De ce să se “bage” cineva în treburile noastre ?
Reticența vine și din lipsa obiceiului. Nu suntem învățați să cerem ajutor. Din contră. De mici auzim că ajutorul înseamnă slăbiciune.
Reticența vine din experiențele trecute. Ale noastre sau ale celor din jur. Fiind un domeniu greu de măsurat, mulți consultanți au fost acuzați că nu aduc plus valoare, că sunt plătiți degeaba, fără rezultate concrete.
Doar că lucrurile se mai schimbă
Din fericire, observ tot mai mulți lideri de companii care înțeleg importanța consultantului extern, care pot cere ajutorul când situația o impune.
Definiția clasică a unei “situații care impune” este simplă : când nu mai găsești soluții, ceri ajutorul“. Fiecare îl va cere la momentul potrivit, neexistând un termen concret în acest sens. Poate o mare eroare pe care unii consultanți o fac ( și pe care am făcut-o și eu ) a fost să cred că toată lumea are nevoie de ajutor, de preferat când îmi doresc eu. Doar că decizia de a cere ajutor depinde de 1 milion de factori și fiecare dintre noi trebuie să recurgă la această opțiune la momentul potrivit.
De ce la momentul potrivit ? Pentru că altfel nu ne vom implica 100% în proces. Nu vom dedica timp și energie relației cu consultantul și proiectul va fi un eșec.
Te invit să arunci un ochi peste 2 exemple de situații când trebuie să cerem ajutor. Nu îți voi spune să mă suni la finalul articolului, ci doar să analizezi dacă nu cumva te afli în momentul potrivit de a cere ajutor.
2 exemple când este nevoie de consultanță externă, când situația o impune
- O criză de imagine sau o problemă de reputație. Poate cel mai important moment în care este important să apelăm la un consultant extern. Evident, există ideea conform căreia avem deja un departament intern care ne poate ajuta să rezolvăm criza. Doar că acel departament rezolvă rar crize, nu investește timp și resurse în această direcție. În mod firesc, departamentul de PR ( sau de comunicare sau cum vrem să îi spunem ) al unei companii are cu totul alte sarcini. Astfel că, atunci când vine o criză sau o problemă de reputație, experiența s-ar putea să conteze. Este ca la fotbal… Da, un fundaș poate marca din când în când un gol, dar dacă dorim consistență avem nevoie de atacanți. Un exemplu evident este criza KFC. Gestionarea nu a fost neaparat greșită, dar mult prea clasică, standard… Astfel de incidente impun consultanță externă. Nu doar că va oferi o perspectivă obiectivă, dar va oferi sfaturi concrete, specializate pentru gestionarea crizei.
- Atunci când dorim să ne pregătim pentru crize de PR. Din nou, un exemplu ce impune consultanță externă. O criză de PR poate izbucni oricând, din orice, în timp ce pregătirea este esențială. În special în domeniile sensibile. De cele mai multe ori, oamenii nu conștientizează toate riscurile specifice companiei. Când construim #ohfucklist, mulți rămân cu gura căscată : “Nu mă așteptam să fie atât de multe riscuri…”. Acesta este motivul pentru care un consultant extern, specializat în gestionarea crizelor va avea o altă abordare. Experiența din spate îl va ajuta să identifice potențiale crize unde cei cu mai puțină experiență nu s-ar uita.
Ce părere ai despre ideea de a lucra cu un consultant ?
Hmm ? Ai apelat vreodată la un consultant sau ți-ai propus să o faci ? În era Internetului, trăim în necunoscut. Nu știm percepția oamenilor despre noi, nu știm când va lovi următoarea criză sau cum ne va afecta. Nu știm cum să influențăm opinia publică sau dacă ar trebui să o facem. Un consultant extern ne va ajuta să eliminăm necunoscutul și să găsim soluții concrete.
De ce unii lideri apelează la consultanță ?
Cei cu care am lucrat îmi oferă diferite motive pentru care apelează la mine și la serviciile mele : sfaturi personalizate, viteză, perspectivă diferită sau obiectivă, siguranță, claritate etc. Dar nu cred că aceste motive reprezintă subiectul principal. Ar fi mult mai important să discutăm despre ce se “ascunde” în spatele deciziei de a lucra cu un consultant : ușurința de a cere ajutor. Oamenilor le este teamă de necunoscut și nu se sfiesc să ceară ajutor pentru a rezolva problemele care nu le dau pace. Nu consideră ajutorul o slăbiciune și se bucură când rezolvă, rapid, o problemă sau când ating un obiectiv.
Oamenii cu care am lucrat se simt foarte bine în pielea lor și înțeleg că rolul meu este unul pozitiv, de a oferi suport pentru atingerea unui obiectiv. Și atât. Nu analizează, nu exagerează prezența mea.
Partea cea mai faină este că numărul liderilor care vor să elimine necunoscutul crește. Aceștia vor cere ajutor !
Nu mă crezi ? Accesează raduturcescu.ro și programează-ți o sesiune gratuită de consultanță. În 30 de minute îți voi pune la dispoziție toate cunoștințele mele astfel încât să rezolvăm problema pe care o ai.
Sau poate vrei doar să te pregătești pentru crize de PR. Din nou, povestim jumătate de oră și construim împreună o parte din #ohfucklist. Ulterior, dacă ți se va părea util, vom implementa programul la tine în companie.
Cum te pot ajuta ?