Cafea la 5 lei

O nouă dispută a incitat mediul online din România. Situația ”Cafea la 5 lei” a izbucnit după ce cafeneaua 5 to go ar fi amplasat un banner exact sub reclama celor de la Starbucks ( în care era promovată cafea la 5 lei în fiecare luni ).

 

Cafea la 5 lei

Cafea la 5 lei

 

După doar o zi, cei de la 5 to go au eliminat banner-ul și au anunțat și motivele.

 

Cafea la 5 lei

Cafea la 5 lei

 

”Cafea la 5 lei” și controversele

Nu sunt aici să-i ”judec” pe cei de la 5 to go. Este campania lor, abordarea lor, treaba lor. În plus, ar trebui să mă implic în marketing, lucru pe care evit să îl fac.

Voi analiză însă situația, la general, din perspectivă reputațională. Campania a creat, cu siguranță, multe valuri. Unele de simpatie, altele mai puțin. Pe scurt, a creat controversă. Dintr-o perspectivă reputațională, nu sunt un fan al controverselor deoarece sunt greu de controlat. Emoțiile negative generate de controverse sunt aproape imposibil de anticipat și, ulterior, controlat.

Oricum ar fi, ceva s-a întâmplat cu abordarea celor de la 5 to go, din moment ce au simțit nevoia să explice pe Facebook motivele pentru care au renunțat la campanie. Lumea a apreciat campania din perspectiva viralității.

Dar situația de față impune și o altă întrebare : Care sunt emoțiile generate pe termen mediu și cum a fost afectată relația cu publicul relevant ?

Deoarece aceste informații sunt greu de aflat fără a întreba oamenii, eu le recomand clienților mei să evite controversele.

 

”Bad publicity is good publicity”

Probabil erau vremuri când această abordare funcționa perfect. Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Odată cu apariția internetului, cel mai mare dușman al reputației, opiniile negative pot fi fatale pentru imagine și reputație.

Astăzi, oricine își poate spune opinia. Astăzi, oricine poate distribui elemente negative care vor rămâne ”acolo” mult timp. Astăzi, o discuție despre o controversă va avea o durată mult mai lungă de timp.

Situația ”Cafea la 5 lei” nu a ieșit din acest context : Lucian Bădilă chiar ne roagă să nu ne grăbim cu analizele. Probabil a vrut să spună critica, dar a vrut să fie elegant.

 

Aceste lucruri pot fi anticipate și prevenite

Îmi amintesc de criza somonului vopsit. Nimeni nu s-a gândit că un banal rebranding va conduce către o criză de imagine atât de mare. Situații de acest gen pot fi anticipate și prevenite. Programul ”Introducere În Crisis Management”  își propune să pregătească resursa umană ( incluzând aici departamentul de marketing ) pentru protejarea reputației.

De obicei, o întrebare ”bântuie” participanții :

Cum poate fi interpretată această acțiune ?

Te invit să arunci o privire peste program și să stabilim o discuție în care să detaliem procesul de implementare. Îmi poți scrie pe radu@raduturcescu.ro sau pe LinkedIn.

 

Radu Turcescu

 

Foto



Call Now ButtonSună-mă acum !